El Hierro

El Hierro is het kleinste broertje van de Canarische Eilanden (278 km²) en is vanwege de verscheidenheid aan planten en diersoorten verklaard tot UNESCO-biosfeerreservaat.

Het is tot vandaag van het massatoerisme gespaard gebleven, waardoor het een klein paradijs op aarde blijft.

De regering van El Hierro werkt al jaren ijverig aan een project, Gorona del Viento, opdat dit eiland het enige van de wereld zou zijn dat enkel en alleen duurzame energie gebruikt.

Over El Hierro deel ik graag mijn eigen reiservaring en hier krijgt u mijn lijst van de bezienswaardigheden van het eiland.

  • Faro de Orchilla: Claudius Ptolemaeus situeerde de nulmeridiaan aan deze vuurtoren en daarom staat hij bekend als zijnde het meest westelijke punt van de wereld, het “Einde van de wereld”. Het is een magische plek met een fantastische zonsondergang!
  • La Restinga: Dit vissersdorpje is wereldberoemd door een van de mooiste zeebodems, genaamd de “Mar de las Calmas”. Zeer populair bij duikers door de spectaculaire grotten en de enorme diversiteit van het onderwaterleven. Door de uitbarsting van een onderzeevulkaan in 2011 lag dit dorpje enkele maanden stil, maar er wordt terug gedoken en de natuur heeft zich bijna volledig hersteld. Ook alleen met snorkel is er al veel moois te zien!
  • Als u met de auto door El Hierro rijdt, dan ziet u vanzelfsprekend verschillende landschappen: de vulkanische gesteenten, de vijgen- en amandelbomen van El Pinar, de steile kliffen (tot 1.000 meter hoog) van de kust, prachtige baaien en natuurlijke zwembaden. Een wandeling in het Bosque de Laurisilva, een oerbos dat uit loofbomen, struiken, varens en mossen bestaat is niet te missen!
  • El Sabinar: El Sabinar is een plateau dat door harde winden geteisterd wordt. Honderden Canarische “Sabina’s” (Juniperus thurifera, jeneverbomen) hebben door de wind vreemde vormen aangenomen…
  • El “lagarto gigante”: De reuzenhagedis van El Hierro (Gallotia simony) is ongeveer 60 cm lang en endemisch op het eiland. Tegenwoordig is er nog maar één kolonie over. Deze hierroreuzenhagedis is in het wild zo goed als uitgestorven.
  • Mirador de la Peña: Dit uitzichtspunt werd door César Manrique ontworpen en is verklaard tot Cultureel Erfgoed. Fantastisch uitzicht over de “El Golfo” vallei.
  • Árbol garoé: De Heilige Boom (regenboom) van de “bimbaches”, de oorspronkelijke bewoners van El Hierro. Volgens de legende zorgde deze boom voor drinkwater en stilde de dorst van ongeveer duizend mensen.

Praktisch:
 Aankomen in El Hierro gebeurt per boot of per vliegtuig in Valverde, de hoofdstad. Het eiland verkent U best met de auto. U kunt op de luchthaven goedkope auto’s huren en de benzine in de Canarische eilanden is ook voordeliger dan in Nederland.

Onderdak: In El Hierro is er een degelijk aanbod aan kleine hotels (o.a. Het kleinste hotel ter wereld) en appartementen. Ze zijn gemakkelijk te reserveren via internet.

 

 

This entry was posted in Nieuws and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *